Category Archives: De Veertien Noodhelpers.

Veertien schilderijen betreffende de heiligen bekend onder de naam “de Veertien Noodhelpers”

Sint Eustachius 5

Ik heb vandaag de laatste hand gelegd aan het schilderij. Ik heb op de rode mantel nog een kakkerlak geschilderd. Het vlak was te rood en te groot. Eustachius is ook de helper tegen schadelijke insecten. Het gezinnetje in de koperen stier heb ik iets meer rood gekleurd als normaal.

Alle schilderijen van de Noodhelpers zijn nu klaar. Ik ga ze nog even nalopen om te kijken of er nog iets veranderd moet worden.

detaileustacius    Detail onderkant schilderij met ekster, kakkerlak, leeuw en wolf

 

Sinteustachius

Sint Eustachius

08-02-2015

 

 

Sint Eustachius 4

Groot nieuws!!

Ik heb vanaf 29 maart 2015 een tentoonstelling  in het  Jheronimus  Bosch Art Center te ‘s-Hertogenbosch. De expositie bestaat uit de  schilderijen:  “Het Tondalus Visioen”, het drieluik ” Het land van Maas en Waal” en de serie “de Veertien Noodhelpers”. Dus…….. opschieten met het laatste schilderij van de serie de Noodhelpers. Ik heb 24 mooie blanke lijsten gekocht. Het ziet er ingelijsd goed uit. Maakt het schilderij af zogezegd.

We zijn weer een paar dagen verder en er is weer wat geschilderd. De grote verandering is dat de twee dieven vervangen zijn door een ekster, het symbool voor diefstal. De mantel van de heilige is wat verder uitgewerkt, evenals het lederen riempje, het hert en de kop in de rotsen van de keizer. De wolkenlucht is ook veranderd.

Ik heb het momenteel erg druk mede door dat ik ook nog bezig ben met een boekje te maken van de vertaling van het Tondalus Visioen. Ik heb dat vertaald vanuit het Ghentsche Handschrift ( vijftiende eeuw). In het boekje, 67 bladzijden, de nederlandse vertaling met in kleur afbeeldingen van de tien sc hilderijen. In de tekst zijn ook een aantal kleine pentekeningen verwerkt.

Sint Eustachius22-01-2015Sint Eustachius met de ekster

 

 

25-01-2015

Sint Eustachius 3

Het schiet al weer aardig op. Ik heb afgelopen week twee middagen intensief zitten schilderen. Veel tijd nodig om iets te bereiken.

De rotsen en weiden zijn meer uitgewerkt. Het gezicht heb ik nu eens niet tot het laatst bewaard en is tot mijn tevredenheid erg leuk uit de “verf”gekomen. Hij heeft zijn leven zo te zien niet onbeschadigd beëindigd. De helm komt ook goed over en wordt nog iets meer afgewerkt met name het lederen bandje. Misschien komt er een verentooi op de helm, maar dat had een gewone Romeinse soldaat niet. Het is voor het schilderij echter misschien wel interessant. De heilige gaat een kruis in de hand krijgen. Dit wordt een kruis van twee takken op elkaar gebonden. Symbool van de christenen. Ik heb de sneeuw van de bergtop rechts gehaald, was niet mooi. De lucht is ook wat beter geworden. Voor het huisje staat een lege schatkist, hij werd bestolen door inbrekers, de deur is open van het huisje. Het kind bij de leeuw is ook al geschilderd. So far , so good.

 

10-01-2015

 

eustachius

Sint Eustachius

 

Sint Eustachius 2

Iedereen een heel voorspoedig

2015

 

 

Ik heb weer aan het schilderij kunnen werken. Op de achtergrond zijn de zeven heuvels van Rome. De heilige is een romeins soldaat geweest. Links in de bergen het uitgehouwen gezicht van Keizer Hadrianus. Op de zee het schip waarmee Eustachius en zijn gezin vluchtten. Rechts zijn huis waarin hij beroofd werd. Hierboven het hert met een kruis tussen het gewei. Ik schilder het zo dat het kruis op de wei staat en het lijkt of het tussen de hoorns van het gewei staat.

Het gaat goed met dit laatste schilderij in de serie “de Veertien Noodhelpers”.

03-01-2015

Sint Eustachius

Sint Eustachius van Rome 1

Ik heb de voorstelling van Sint Eustachius getekend en de lijnen met bruin/zwarte verf overgetrokken. Een weinig groen is aangegeven.

Dit is het laatste schilderij in de serie, ben blij toe, veertien zijn er veel. Volgende serie slechts 4 schilderijen, de Vier Ruiters van de Apocalyps.

Sint Eustachius wordt gekend als de eerste Noodhelper.

In dit schilderij zien we wederom verschillende taferelen. De heilige is afgebeeld als een romeins soldaat uit de eerste eeuw.
Recht boven hem staat een edelhert met tussen zijn gewei een kruis. Christus is aan Sint Eustachius verschenen tussen de takken van het gewei
waarop hij zich tot het Christendom bekeerde en de naam Eustachius aannam.

Links boven in de rotsen uitgehouden het hoofd van de Romeinse Keizer Hadrianus. Hij heeft het meeste van de veroordelingen van de Noodhelpers op zijn geweten. Op de achtergrond de zeven heuvels van Rome. Daarvoor een zee met een boot. De duivel was kwaad omdat Eustachius hem afgezworen had en hij veroorzaakte een reeks rampen om zijn geloof te testen: zijn rijkdom werd gestolen (links onder), zijn bedienden werden vermoord( rechts bij huis) en toen de familie een overzeese reis maakte, ontvoerde de kapitein van het schip de vrouw van Eustachius ( midden schilderij). Zijn kinderen werden meegenomen door een wolf en een leeuw ( links middengedeelte). Na de hereniging werden ze allen tot de doodstraf veroordeeld en werden gekookt in een koperen stier. Na drie dagen werden ze dood maar ongehavend uit de pot gehaald en begraven.

 

28-12-2014

SintEuchatius

Sint Vitus 4

 

 

FF rust en dan gaan we beginnen aan het veertiende schilderij, de veertiende Noodhelper zogezegd. Sint Eustachius wordt echter gerekend als de eerste Noodhelper. Typisch dat ik hem dan als laatste schilder!.

 

relaxatelier

 

Het schilderij nadert de eindfase. Ik heb het portret van Vitus geschilderd met de baret en de palmtak. De haan is klaar en de dansende Vitus moet ik nog verder uitwerken. De vuurgod is klaar met verschillende bliksemflitsen. Links achter is de galg geschilderd.

Het jongentje heeft een trieste, berustende blik gekregen.

 

18-12-2014

 

SintVitus

 

 

 

Sint Vitus 3

Al schilderend de legende door gelezen en nieuwe zaken ontdekt in het leven van Sint Vitus. In de rotsen boven de blauwe baret zijn twee silhouetten van een kat en een hond geschilderd. Sint Vitus is o.a. beschermer van huisdieren. Op de wolk een engel als vuurgod. Hier komen nog meer bliksemschichten uit de mouwen. Het gras is al wat meer geschilderd evenals de twee stenen leeuwen en de adelaar met het zwaard, de bijbel en een bal. Sint Vitus heeft een eerste kleurlaag gekregen. De haan staat ook al in de “grondverf”. Ik moet de palmtak niet vergeten op de baret. Ook komt er nog een galg links in de verte op de achtergrond.

Het gaat lekker en hierna nog een schilderij in de reeks te gaan.

 

05-12-2014.

 

derdefasevitus