Category Archives: Nieuws uit de P.C.Hooft

Verdwenen delen schilderij “Oe gotte kèk daor” gevonden

Brabands Dagblat  – 4-juni 2017
door Feek Nuuws (kunstredactie)
Gisteren is bekend geworden dat de verdwenen gedeelten van het schilderij “Oe gotte kèk daor” van de Bossche kunstschilder Adrianus de Bie gevonden zijn.
De schilder heeft destijds twee stukken ( boven en rechts) van het schilderij afgezaagd om het passend te maken voor een lijst. Gevraagd aan de kunstenaar waarom hij deze ingreep toepaste antwoordde Adrianus dat het in vroegere tijden ook voorkwam dat men een schilderij “afknotte” om het passend te maken. (Zie “de Nachtwacht” van Rembrandt en “het Narrenschip” van Jheronimus Bosch).
De schilder had een knappe lijst op de kop getikt maar het schilderij was te groot. Dus drastisch ingegrepen en de zaag erin. Tot zijn verbazing is het schilderij sterker uit de operatie gekomen. Het rechter gedeelte is gekort met 9 centimeter. Dit vond Adrianus een toch al niet zo’n sterk stukje. De bovenkant kostte hem meer moeite. Er verdwenen twee boomkruinen waar hij lekker aan geschilderd had. Maar door de ingreep werd tevens een probleempje opgelost betreffende de “lege” lucht. Dit stoorde hem al langer, hij wist zich geen raad. Nu is er slechts een streep lucht te zien van enkele centimeters. (“Elk nadeel hep zijn voordeel” aldus een citaat van J.C.).
20161007_101052

Het originele schilderij  “Oe gotte kèk daor” 2016

Het is nu een drieluik geworden grapte de Bossche kunstenaar als laatste reactie met een kleine snik in zijn stem. “Het is toch je kindje”.
De twee stukken schilderij worden bewaard en aan de koper meegeleverd. Tijdens de komende tentoonstelling zullen de twee afgezaagde stukken ook te zien zijn.

 

Oe gotte met lijst

De afgezaagde versie op de schildersezel

20170604_120835

De afgezaagde delen

4-5-2017

Schilderijen van stoelen

Uit een oud plakboek wat foto’s ingescand van oudere schilderijen
( j aren 70/80 ).Er zijn nog enkele bestaande schilderijen maar ook veel overgeschilderde schilderijen. Hieronder wat foto’s uit het plakboek. Door de jaren heen zijn ze wel wat van de kleur en scherpte verloren. Mijn excuses maar het is niet anders. Ik ben blij dat ik ze weer gevonden heb.
Drie categoriën :
Schilderijen met stoelen, met  blik speelgoed,  en schilderijen betreffende de truckerswereld.

Stoelen.

Helse bidstoelBestaat niet meer, linker of rechterdeel van schilderij
“Verzoeking van Adrianus”.

Het kadoOvergeschilderd

Hollands atelier

In bezit van kunstenaar

 

Oranje hemd

Verkocht op een veiling in Provinciehuis

Oude fauteuil

Verkocht aan particulier

Vrijheid

Overgeschilderd

Atelier Piet Slagerstraat 1989

 

Onlangs kwamen er  oude dia’s te voorschijn met afbeeldingen van mijn atelier in de Piet Slagerstraat. Tevens afbeeldingen van oude schilderijen van stoelen en insecten.

Nostalgische zwart/wit foto’s genomen in mijn atelier aan de Piet Slagerstraat in ‘s-Hertogenbosch. Dit atelier, een voormalige school met een zevental atelierruimtes, heb ik verscheidene jaren kunnen gebruiken tot de afbraak in de jaren 80

Atelier 1

Atelier2 Atelier3 Atelier4 Atelier5

De jonge schilder( 26 jaar ) in zijn atelier.

Atelier6

Atelier7

Aan de wand schilderijen met stoelen. Een schilderij verkocht aan collega van Mieke die stoelenmaker is.

Oranje hemd 2

“Oranje hemd ( mijn vaders kleren)”
1976 gemaakt voor eindexamen Academie.

Dit schilderij met de kleding van mijn vader is mijn eerste verkochte schilderij. Verkocht op een veiling gehouden in het Provinciehuis te
‘s-Hertogenbosch. ( 1900,00 gulden).
Dit schilderij was onderdeel van mijn eindexamen op de Academie voor Kunst en Vormgeving afdeling figuratief schilderen.

Tentoonstelling

Van 22 tot 30 april  wordt er in het Italiaanse plaatsje Fagagna een tentoonstelling met kunst betreffende ooievaars gehouden.
De tentoonstelling is georganiseerd door Piet de Bakker. Hij heeft met deze tentoonstelling vorig jaar in Gennep al succes gehad. Op deze tentoonstelling in het stadhuis van Fagagna komt ook een schilderij van mij te hangen. Zie afbeelding.

De vogelaars5

“De vogelaars”.  2017 Olieverf op linnen.

Hieronder het affiche.

Fagagna expositie 2017 jpeg

27-03-2017

Ontdekking op de markt te ‘s-Hertogenbosch.

Een krantenartikel betreffende vondst Jheronimus Bosch

Brabands Dagblat – 10 februari 2017
door Feek Nuuws (kunstredaktie)
In ‘s-Hertogenbosch is bij bergingswerk -zaamheden op de markt een belangrijke ontdekking gedaan. In de bouwput op de hoek van de markt en de Hinthamerstraat, het ingestorte pand van Pearl, zijn in de kelder een aantal papieren gevonden. Een arbeider had de papieren niet goed bekeken en deze in een vat met brandend afval geworpen. Een medearbeider zag dit gebeuren en dacht, quote: ‘Hiernaast heeft vroeger Jeroen Bosch gewoond, misschien heeft dat papier met die tekening daar mee te maken’.
Hij greep op gevaar van verbranding het stuk papier en haalde het uit het vuur. Op het vel papier zag hij een tekening van een boom met een uiltje. De aannemer heeft vervolgens een Jheronimus Bosch autoriteit ingeschakeld en deze sprong een gat in de lucht. Hij denkt met grote zekerheid een Jheronimus Bosch in handen te hebben. De burgemeester werd gebeld en deze sprong een nog groter gat in de lucht. “Eindelijk hebben we ook een originele Jheronimus Bosch in onze stad, de stad alwaar Jheronimus geboren is”aldus de burgervader.
Om zeker te zijn of het een echte Bosch is wordt het papier met de tekening naar het Bosch Onderzoek & Conservatie Project gestuurd.
Het instituut hoopt binnen een aantal weken uitsluitsel te geven.

 

20170210_161447_1-1

De bewuste tekening op het gedeeltelijk verbrandde papier.

Winkelpand van Pearle ingestort in Den Bosch

Het ingestorte pand van Pearl te ‘s-Hertogenbosch

20 -02-2017

Tentoonstelling Gennep “Ooievaars in de kunst”

Een dertigtal kunstenaars laat werk zien waarin de ooievaar centraal staat. De tentoonstelling wordt gerealiseerd door Piet de Bakker.

Met het schilderij Sint Christoffel (een van de veertien noodhelpers) neem ik deel aan de expositie  “Ooievaars in de Kunst”.

Sint Christoffel

De expo loopt van 3 juli t/m 28 augustus 2016 in museum Het Petershuis in Gennep. Info over openingstijden en dergelijke, en over de expo in woord en beeld vind je op www.museumhetpetershuis.nl. Vlakbij het museum is gratis parkeergelegenheid.

Vanuit het museum is op het stadhuis van Gennep het ooievaarsnest met 3 jongen te zien dat te volgen is op www.beleefdelente.nl.

Iedereen is welkom.

Adrianus de bie

ooievaar ooievaartentoonstelling ooievaartentoonstelling2

Een mailtje van Boudewijn de groot

 

Hier onder de drie schilderijen van “Het land van Maas en Waal”

landlinks

Linkerluik

land midden

Middengedeelte

landrechtss

Rechterluik

 

Een onverwacht mailtje in mijn inbox vanmorgen. Ik had een email gestuurd naar Boudewijn de Groot met foto’s van “Het land van Maas en Waal” waarin ik om een reactie vroeg. Hierbij zijn antwoord waar ik zeer vereerd mee ben.

“Beste Jan,

Hartelijk dank voor je mail met de foto’s van het drieluik. Supermooi is het! Hieronder een reactie van Boudewijn.

Veel groeten,

Anja Bak
BdG Management.

Beste Jan,

Zeer, zeer fraai. ‘k Zou het nog wat groter moeten zien, maar op het eerste gezicht een prachtig drieluik. Uiteraard ook geïnspireerd door Jeroen Bosch zelf, zoals bijv. blijkt uit de vis op pootjes. Een erg mooi, kleurrijk geheel, waar Lennaert ook heel enthousiast over zou zijn. Helaas te groot voor onze kamer.

Hartelijke groet,
Boudewijn de Groot.”