Category Archives: Nieuws uit de P.C.Hooft

2019, WAT EEN JAAR!!!

Ik keek op mijn blog en zag tot mijn schrik dat de laatste bijdrage afgelopen jaar in april is geweest. Dit heeft een reden.

In april hebben Mieke en ik een huisje gehuurd in Egmond aan Zee. Ik voelde mij niet zo goed toen we gingen, ik twijfelde om te vertrekken maar toch gegaan. Ik kreeg de eerste dag zware maagklachten en een heftige diaree. Even aangekeken en we besloten toen na twee dagen naar huis te gaan. Het ging niet goed met mij. Thuis aangekomen naar de huisarts die mij doorstuurde naar  het ziekenhuis. Daar aangekomen werd er een scan gemaakt en de uitkomst daarvan was een acute alvleesklierontsteking. Dat werd een weekje ziekenhuisverblijf. Weer thuis was het nog een paar weken rusten en veel vocht innemen. Het ging gelukkig weer beter en na een paar weken weer begonnen met schilderen.

Ik heb de afgelopen maanden een drietal schilderijen geproduceerd.
Drie schilderijen met betrekking tot onze vakantie in 2018 in de Dordogne.  Te weten een schilderij over het dorp Ouradour sur Glane, dat in de tweede wereldoorlog door de Duitsers volledig is verwoest. Er staan nu alleen nog de resten van de bebouwing in de situatie zoals het was na de executies aldaar.
Het tweede schilderij laat ons een waterval zien in de buurt van ons verblijf aldaar. Het derde schilderij laat een ruine van een abdij zien met twee koeien.

Oradour sur Glane. Olieverf op paneel. 40 x 50 cm. 2019

Cascade in de Dordogne. Olieverf op paneel. 40 x 50 cm. 2019

De koeien van Wim. Olieverf op paneel. 40 x 50 cm. 2019

Ook heb ik nog enkel oudere schilderijen aangepast met Jheronimus Boschachtige  figuren. Twee grote schilderijen te weten “De Vogelstraat”  en “Vanmorgen vloog ze nog”.
Het Jheronimus Bosch verhaal is hiermee afgesloten. Ik zal echter in de schilderijen wel vervreemde effecten toepassen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

De vogelstraat. Olieverf op linnen. 100 x 80 cm. 2019

Vanmorgen vloog ze nog. Olieverf op paneel. 100 x 80 cm. 2019

Sinds oktober ben ik met pensioen gegaan, het leven lachte Adrianus toe, leve de vrijheid. Maar het leven is geen geschreven boek bleek al spoedig.
Eind oktober kreeg ik een drukkende pijn op de borst. Tijdens het bezoek aan de huisarts kreeg ik een lichte aanval. Ik werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis  vervoerd. Dit werd wederom een week ziekenhuisverblijf. Na verschillende scans was de uitslag Angina Pectoris, pijn op de borst. Het was gelukkig niet heel ernstig maar ja je krijgt het wel op je bordje. Met een arsenaal aan pillen werd ik naar huis gestuurd. Momenteel voel ik me weer goed.
Om het jaar “goed” af te sluiten kreeg Mieke eind november een Tia te verwerken. Dit werd wederom een aantal bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis. Haar halsslagader was voor 70% dicht geslibd en een operatie zat er aan te komen. Alles was geregeld voor de operatie toen het bericht van de chirurg kwam dat de ingreep te veel risico bevatte. Het wordt nu met medicijnen opgelost. Het herstel is langzaam maar verbetering is merkbaar.
Tot zover 2019

Ik ben nu bezig met schilderijen te maken met als onderwerp “Het Bossche Broek”.  Er is er al een klaar te weten een uitzicht op het Bossche broek met op de voorgrond een rij tulpen en Mieke zittend in een stoel. Het tweede schilderij is een surrealistische voorstelling zich afspelend in het Bossche broek.

Mieke in Bossche Broek

Het Rembrandt project.

het tv programma “Het Rembrandt project” heeft een online cursus gestart van 6 afleveringen met betrekking tot het schilderijtje “Zelfportret van de jonge Rembrandt”.

Zelfportret van de jonge Rembrandt

Ik doe hier natuurlijk aan mee. Men is nooit te oud om iets te leren.

Hier onder de opzet in bruin en daarna de eerste kleur in schilderij. Het is een aparte ervaring zo te werken. Het voelt goed en is heel anders dan hoe ik normaal werk werk aan mijn schilderijen. Aldus weer verder gegaan met een schilderij van een waterval in de Dordogne, vakantie 2018.

Zelfportret Rembrandt door Adrianus

Als eerste probeersel vind ik het redelijk geslaagd.

Wedstrijd Het geheim van de meester

Ik doe mee met de wedstrijd van het TV programma “Het geheim van de meester”. Dit is een wedstrijd uitgeschreven door AVRO/TROS. De bedoeling is een schilderij te maken wat betrekking heeft op een van de schilderijen die zijn gereproduceerd door Charlotte Caspers in de TV serie. Ik heb een klein rond schilderijtje gemaakt (doorsnede 19 cm.) met daarop een portretje  van Charlotte schilderend aan een schilderij op een schildersezel.
Op haar hoofd heeft ze een hoofddoek gelijk aan de doek op het schilderij van J. Vermeer. Dit schilderij getiteld “Het meisje met de parel” is behandeld in een van de uitzendingen.                         Het meisje met de parel van Johannes Vermeer.

Op mijn schilderijtje kijkt Charlotte naar recht en de hoofddoek is daarom gespiegeld geschilderd. Na 28 februari worden 5 deelnemers uitgenodigd in Museum More voor de uiteindelijke selectie. De winnaar mag op de tentoonstelling zijn schilderij tonen tussen  de gereproduceerde schilderijen uit de tv-serie.

                         Meisje met de parel door Adrianus de Bie.

Het is nu afwachten geblazen. Mocht ik niet uitgekozen worden was het  in ieder geval een leuke ervaring dit schilderijtje te maken.

Update:
De uitslag is bekend. Ik ben niet de winnaar geworden. Aantal inzendingen was 740 schilderijen. Ik wordt wel apart vermeld met naam op de site van de Avro/Tros. Zie foto.

         Pagina van de Avro/Tros site “Het geheim van de meester”.

Het programma op  tv “Het Rembrandt project” heeft een online cursus gestart van 6 afleveringen met betrekking tot het schilderij “Zelfportret van de  jonge Rembrandt”.

Ik doe hier natuurlijk aan mee.

Hier onder de opzet in bruin en daarna de eerste kleur in schilderij. Het is een aparte ervaring zo te werken. Het voelt goed en is heel anders dan hoe ik normaal werk werk aan mijn schilderijen. Aldus weer verder gegaan met een schilderij van een waterval in de Dordogne, vakantie 2018;

 

 

Verdwenen delen schilderij “Oe gotte kèk daor” gevonden

Brabands Dagblat  – 4-juni 2017
door Feek Nuuws (kunstredactie)
Gisteren is bekend geworden dat de verdwenen gedeelten van het schilderij “Oe gotte kèk daor” van de Bossche kunstschilder Adrianus de Bie gevonden zijn.
De schilder heeft destijds twee stukken ( boven en rechts) van het schilderij afgezaagd om het passend te maken voor een lijst. Gevraagd aan de kunstenaar waarom hij deze ingreep toepaste antwoordde Adrianus dat het in vroegere tijden ook voorkwam dat men een schilderij “afknotte” om het passend te maken. (Zie “de Nachtwacht” van Rembrandt en “het Narrenschip” van Jheronimus Bosch).
De schilder had een knappe lijst op de kop getikt maar het schilderij was te groot. Dus drastisch ingegrepen en de zaag erin. Tot zijn verbazing is het schilderij sterker uit de operatie gekomen. Het rechter gedeelte is gekort met 9 centimeter. Dit vond Adrianus een toch al niet zo’n sterk stukje. De bovenkant kostte hem meer moeite. Er verdwenen twee boomkruinen waar hij lekker aan geschilderd had. Maar door de ingreep werd tevens een probleempje opgelost betreffende de “lege” lucht. Dit stoorde hem al langer, hij wist zich geen raad. Nu is er slechts een streep lucht te zien van enkele centimeters. (“Elk nadeel hep zijn voordeel” aldus een citaat van J.C.).
20161007_101052

Het originele schilderij  “Oe gotte kèk daor” 2016

Het is nu een drieluik geworden grapte de Bossche kunstenaar als laatste reactie met een kleine snik in zijn stem. “Het is toch je kindje”.
De twee stukken schilderij worden bewaard en aan de koper meegeleverd. Tijdens de komende tentoonstelling zullen de twee afgezaagde stukken ook te zien zijn.

 

Oe gotte met lijst                            De afgezaagde versie op de schildersezel

                                                 De afgezaagde delen

4-5-2017

Schilderijen van stoelen

Uit een oud plakboek wat foto’s ingescand van oudere schilderijen
( j aren 70/80 ).Er zijn nog enkele bestaande schilderijen maar ook veel overgeschilderde schilderijen. Hieronder wat foto’s uit het plakboek. Door de jaren heen zijn ze wel wat van de kleur en scherpte verloren. Mijn excuses maar het is niet anders. Ik ben blij dat ik ze weer gevonden heb.
Drie categoriën :
Schilderijen met stoelen, met  blik speelgoed,  en schilderijen betreffende de truckerswereld.

Stoelen.

Helse bidstoelBestaat niet meer, linker of rechterdeel van schilderij
“Verzoeking van Adrianus”.

Het kadoOvergeschilderd

Hollands atelier

In bezit van kunstenaar

 

Oranje hemd

Verkocht op een veiling in Provinciehuis

Oude fauteuil

Verkocht aan particulier

Vrijheid

Overgeschilderd

Atelier Piet Slagerstraat 1989

 

Onlangs kwamen er  oude dia’s te voorschijn met afbeeldingen van mijn atelier in de Piet Slagerstraat. Tevens afbeeldingen van oude schilderijen van stoelen en insecten.

Nostalgische zwart/wit foto’s genomen in mijn atelier aan de Piet Slagerstraat in ‘s-Hertogenbosch. Dit atelier, een voormalige school met een zevental atelierruimtes, heb ik verscheidene jaren kunnen gebruiken tot de afbraak in de jaren 80

Atelier 1

Atelier2 Atelier3 Atelier4 Atelier5

De jonge schilder( 26 jaar ) in zijn atelier.

Atelier6

Atelier7

Aan de wand schilderijen met stoelen. Een schilderij verkocht aan collega van Mieke die stoelenmaker is.

Oranje hemd 2

“Oranje hemd ( mijn vaders kleren)”
1976 gemaakt voor eindexamen Academie.

Dit schilderij met de kleding van mijn vader is mijn eerste verkochte schilderij. Verkocht op een veiling gehouden in het Provinciehuis te
‘s-Hertogenbosch. ( 1900,00 gulden).
Dit schilderij was onderdeel van mijn eindexamen op de Academie voor Kunst en Vormgeving afdeling figuratief schilderen.

Tentoonstelling

Van 22 tot 30 april  wordt er in het Italiaanse plaatsje Fagagna een tentoonstelling met kunst betreffende ooievaars gehouden.
De tentoonstelling is georganiseerd door Piet de Bakker. Hij heeft met deze tentoonstelling vorig jaar in Gennep al succes gehad. Op deze tentoonstelling in het stadhuis van Fagagna komt ook een schilderij van mij te hangen. Zie afbeelding.

De vogelaars5

“De vogelaars”.  2017 Olieverf op linnen.

Hieronder het affiche.

Fagagna expositie 2017 jpeg

27-03-2017

Ontdekking op de markt te ‘s-Hertogenbosch.

Een krantenartikel betreffende vondst Jheronimus Bosch

Brabands Dagblat – 10 februari 2017
door Feek Nuuws (kunstredaktie)
In ‘s-Hertogenbosch is bij bergingswerk -zaamheden op de markt een belangrijke ontdekking gedaan. In de bouwput op de hoek van de markt en de Hinthamerstraat, het ingestorte pand van Pearl, zijn in de kelder een aantal papieren gevonden. Een arbeider had de papieren niet goed bekeken en deze in een vat met brandend afval geworpen. Een medearbeider zag dit gebeuren en dacht, quote: ‘Hiernaast heeft vroeger Jeroen Bosch gewoond, misschien heeft dat papier met die tekening daar mee te maken’.
Hij greep op gevaar van verbranding het stuk papier en haalde het uit het vuur. Op het vel papier zag hij een tekening van een boom met een uiltje. De aannemer heeft vervolgens een Jheronimus Bosch autoriteit ingeschakeld en deze sprong een gat in de lucht. Hij denkt met grote zekerheid een Jheronimus Bosch in handen te hebben. De burgemeester werd gebeld en deze sprong een nog groter gat in de lucht. “Eindelijk hebben we ook een originele Jheronimus Bosch in onze stad, de stad alwaar Jheronimus geboren is”aldus de burgervader.
Om zeker te zijn of het een echte Bosch is wordt het papier met de tekening naar het Bosch Onderzoek & Conservatie Project gestuurd.
Het instituut hoopt binnen een aantal weken uitsluitsel te geven.

 

20170210_161447_1-1

De bewuste tekening op het gedeeltelijk verbrandde papier.

Winkelpand van Pearle ingestort in Den Bosch

Het ingestorte pand van Pearl te ‘s-Hertogenbosch

20 -02-2017