Sint Pantaleon 2

 

We zijn de tweede fase ingegaan met het schilderij van Sint Pantaleon. Ik begin altijd van achteren naar voren met een schilderij. De lucht en wolkenpartijen zijn geschilderd. Hiervoor rechts de boom met kraai en op de achtergrond het gebergte. Dit soort fantasiebergen komen bijna altijd voor op mijn schilderijen. De bergen op de achtergrond en meestal voor in schilderij wat rotspartijen. Door verschillende niveaus te schilderen gescheiden door water of afgrondjes kan ik de verschillende scenes goed situeren. Ik heb ook de twee figuurtjes met de pot met kokend lood links geschilderd kijkend naar het rad wat even weg geschilderd is. Dit komt in weitje bij het huis. Naast de ooievaar links staat een medicijnkist. Pantaleon is o.a. patroon van de artsen. De ooievaar met in zijn bek het artsensymbool ( nog te schilderen) is mijn symbool voor de vroedvrouwen.
pantje2

Pantaleon tweede fase.

detailpantavogel

Detail rechts op schilderij van de vogel in de boom.

De boom is een oude dorre vijgenboom die door het geloof van St. Pantaleon weer verse blaadjes en vruchten gaat dragen. De kraai staat voor aanzegger van de dood.

detailpantaleon

Detail links op schilderij met twee figuurtjes en de blinde man.

De twee mannen bij de pot kijken naar het nog te schilderen rad met Pantaleon erop gebonden. De blinde en de leeuw nog niet geschilderd. Het huis is bijna klaar alsmede de bomen en struiken.

Zo weer lekker een paar uurtjes geschilderd, laten drogen en er weer tegenaan.

16-10-2014