De Overwinning

Na het schilderij “De Oorlog” ben ik begonnen met het tweede schilderij in de serie  “De vier apocalyptische ruiters”.

Ik heb de nieuwe doeken bewerkt met een lichtbruine Gesso-onderlaag. Hierdoor is het doek wat gladder geworden waardoor ik preciezer kan schilderen. Een summiere tekening in potlood heb ik ook al aangebracht.

Jammer genoeg zijn de foto’s van de opzet van het tweede doek verloren gegaan. Desalniettemin niet getreurd. Hieronder de basis tekening voor het schilderij.

ruiter3-overwinning

Wat zien we op het schilderij?

ruiters                                      Schilderij in gevorderd stadium

De overwinning wordt afgebeeld als een geharnaste ruiter met pijl en boog. De ruiter staat voor de Antichrist die er overwinnend op uit trekt. Hij zit op het witte paard. Het witte paard staat symbolisch voor valse vrede. Aan de riem van het paard hangen twee menselijke gezichtsvormen en het tweede gebroken zegel. In de achtergrond zien we een gebergte met een uit rotsblokken opgebouwd hoofd met een kroon. De kroon behoort bij de overwinning evenals de boog met pijlen. Boven de boog vliegt een zwaluw als symbool voor de naderende vrede/rust.  In de achtergrond een veroverde brandende stad met  verbrandde velden. De techniek van de verschroeide aarde. Boven de stad staan een galg en rad, deze symboliseren de slachtoffers van de oorlog en vermoorde mensen. In de kapotte berk zit in een nis een Jeroen Bosch uiltje als symbool voor: “Kijk mensen wat hier gebeurd”.

05-09-2015