De Honger 4

 

Even offline geweest wat betreft weblog. Ik heb niet stil gezeten. Het schilderij van “de Honger” is klaar. Hier onder het eindresultaat met enkele details uit het schilderij.

Wat zien we nu op het schilderij?
Allereerst natuurlijk de derde ruiter met op zijn schouders twee kraaiachtigen. In zijn klauw een lege weegschaal. Midden rechts staat Hades , de god van de onderwereld , met voor hem twee vrouwen en een hond die vechten om een lap vlees. In het midden op de achtergrond een groep mensen in donkere mantels weergegeven als rotsen. Onder links staat een duivel te wachten als een poortwachter op hen, die na dit aardse leven, naar de hel gaan.
Hierboven een jongetje die uit een lege kan nog wat eten probeert te schrapen en een man vechtend met de dood om een bot.
Onder in het schilderij zien we links een in de muur zittend doodshoofd. Voor de wachter een magere kat met een rat in zijn bek. Verder een gevallen mens, voorkomend in al de vier schilderijen van de acopalyps.
Onder rechts een gebroken zegel, een gier met lege eierschalen en een sprinkhaan, die de oogst vernietigd heeft.
De hoed die de duivel draagt is van de portrettekening van Jeroen Bosch.

20160127_123531-1_resized_1(1)“De Honger”. 70 x 50 cm. olieverf op doek. 2015

20160127_123637_resized_1Gier ( duivel) met lege eierschalen

20160127_123651_resized_1Kind een lege ketel uitschrapend en man vechtend met de dood

20160127_123707_resized_1 Hades met ervoor twee om vlees vechtende vrouwen en de uil

Bijbeltekst:

“En toen Het het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en ziet, een zwart paard, en die daarop zat, had een weegschaal in zijn hand.

En ik hoorde een stem in het midden van de vier dieren, die zeide: Een maatje tarwe voor een penning, en drie maatjes gerst voor een penning; en beschadig de olie en den wijn niet “.

De derde ruiter van de apocalyps verwijst naar een grote hongersnood die plaats zal vinden, waarschijnlijk als gevolg van de oorlogen van de tweede ruiter

Zo dit schilderij is klaar en we gaan nu verder met het laatste schilderij uit de reeks, “de Dood”.

13-01-2016