Ode aan Joen 3

“Oe gotte kèk daor”

Het paneeltje van “de marskramer” gaat even de kast in.

Ik ben namelijk met een nieuw schilderij ( 60 x 50 cm ) begonnen. Dit schilderij past ook in de serie “Ode aan Joen”.

De titel is “Oe gotte kèk doar”. Dit is een typische Bossche uitdrukking betreffende een heel rare situatie die men waarneemt. Het schilderij is opgebouwd uit verschillende tekeningen en fragmenten van schilderijen van Jeroen Bosch. Zo zien we een oude vrouw met een man in een korf. Op de korf zit een mènneke met een luit klaar om op de blote kont van de man te slaan. De vrouw lijkt te roepen “Oe gotte kèk daor”.20160624_120534-1_resized

De vogels vliegen vanuit de kont van de man links naar een bekende boom van Jeroen Bosch  bekend van het schilderij “de Heilige Hiëronymus in gebed”. Links een boom uit het schilderij
“Johannes de Evangelist op Patmos”.
Tevens zien we een aantal monstertjes die een “gevecht” aangaan. Het landschap is samen gesteld uit verschillende achtergronden van schilderijen. Hier geef ik wel een eigen “touch” aan. Uiteraard zijn de kraai en de uil ook aanwezig. Ik heb ook een figuurtje van een andere topschilder nl. Dali in de tekening verwerkt.

20160624_141020-1_resized

Na de tekening opgezet te hebben ben ik begonnen met verdunde bruine verf  de eerste donkere en lichte partijen aan te geven. Lijkt wel wat op een aquarel. Ik ga nu beginnen met de achtergrond, een mooie Bosch lucht. Vanuit de achtergrond ga ik naar voren werken. Ik weet nog niet of de lucht leeg blijft. Zie ik wel tijdens het schilderen.

26-08-2016.