Ontdekking op de markt te ‘s-Hertogenbosch.

Een krantenartikel betreffende vondst Jheronimus Bosch

Brabands Dagblat – 10 februari 2017
door Feek Nuuws (kunstredaktie)
In ‘s-Hertogenbosch is bij bergingswerk -zaamheden op de markt een belangrijke ontdekking gedaan. In de bouwput op de hoek van de markt en de Hinthamerstraat, het ingestorte pand van Pearl, zijn in de kelder een aantal papieren gevonden. Een arbeider had de papieren niet goed bekeken en deze in een vat met brandend afval geworpen. Een medearbeider zag dit gebeuren en dacht, quote: ‘Hiernaast heeft vroeger Jeroen Bosch gewoond, misschien heeft dat papier met die tekening daar mee te maken’.
Hij greep op gevaar van verbranding het stuk papier en haalde het uit het vuur. Op het vel papier zag hij een tekening van een boom met een uiltje. De aannemer heeft vervolgens een Jheronimus Bosch autoriteit ingeschakeld en deze sprong een gat in de lucht. Hij denkt met grote zekerheid een Jheronimus Bosch in handen te hebben. De burgemeester werd gebeld en deze sprong een nog groter gat in de lucht. “Eindelijk hebben we ook een originele Jheronimus Bosch in onze stad, de stad alwaar Jheronimus geboren is”aldus de burgervader.
Om zeker te zijn of het een echte Bosch is wordt het papier met de tekening naar het Bosch Onderzoek & Conservatie Project gestuurd.
Het instituut hoopt binnen een aantal weken uitsluitsel te geven.

 

20170210_161447_1-1

De bewuste tekening op het gedeeltelijk verbrandde papier.

Winkelpand van Pearle ingestort in Den Bosch

Het ingestorte pand van Pearl te ‘s-Hertogenbosch

20 -02-2017