De tweede pijn: Proditoria

De tweede pijn in het “Tondalus’ Visioen” omvat de verraders. Tegen een bergwand aan loopt een pad, wat tussen een zeer heet gebied, met vuur en zwavel en een zeer koud gebied, met sneeuw en hagel, doorloopt. Langs de weg zitten vele duivelen met gloeiende ijzeren haken en drietanden om de overledenen te kwellen. Zij doorsteken ze en smijten ze in de hitte, of in de kou. Zo worden de zielen heen en weer geslingerd.

Voor dit schilderij heb ik geen schets gemaakt. Ik zag het schilderij na het lezen van de tekst meteen voor me. Links een koude blauwe rotswand, op de voorgrond duivelen op de rug gezien en rechts een warme roodbruine rotswand. De lucht moet een verbinding worden tussen de twee overheersende kleuren. De duivelen wil ik in rode en blauwe tinten schilderen. Links heb ik een sneeuwpaddestoel en een boomklevertje geschilderd. Dit geeft een vreemde gewaarwording daar dit een onmogelijke situatie is, dit is een verwijzing naar de zielen die ook in een onmogelijke situatie verkeren. Tegen de sneeuwwand links staat ook een duivel geschilderd naar de grote meester Jeroen Bosch.

Links detail van de ijswand met een duivel geschilderd naar Jeroen Bosch en rechts detail van de lavawand met verschillende duivelen.

Ik heb lekker vlot door kunnen werken en kan dus meedelen dat dit schilderij eind oktober als voltooid kan worden beschouwd. Bij nader inzien (wanneer is een schilderij klaar!)  nog wat figuratie (J.B. duiveltje en lansen) tegen de sneeuwwand en vallende sneeuw geschilderd. Ook een geldbuidel waaruit bebloede zilveren munten vallen, verwijzing naar verraad van Judas. Proditoria is geschreven op een sjaal (als van een supporter) vastgehouden door de roze duivel. Schilderij uiteindelijk voltooid in December. Ik werk nu aan verscheidene schilderijen tegelijk in de “Pijnen-serie”. De eerste opzet voor derde schilderij is al gemaakt.


Blauwe duivel en duivel op de rug gezien met zondaars op lansen gespiest en vallend in de afgrond.

Medio December schilderij af. Moet echter nog sneeuw en hagel schilderen.


De tweede pijn. Proditoria 2010

One thought on “De tweede pijn: Proditoria”

Comments are closed.