De vierde pijn: Invidia

De vierde pijn in het Tondalus visioen is bestemd voor de gierigen en vrekken. De engel en Tondalus gaan moeizaam langs een kromme weg. Tondalus ziet dan ineens een ongelofelijk groot beest, Atherons geheten. Zijn ogen zijn als vurige bergen, en zijn bek is open. In die bek staan twee giganten als pilaren, waarvan 1 op de kop. De zielen van mannen en vrouwen die zich al in de muil bevinden, worden geschroeid en door duivelen in de buik gedreven. De engel leidt Tondalus tot voor de muil en verdwijnt. Dit is de eerste pijn die Tondalus moet ondergaan; hij wordt gegrepen door de duivelen en via de muil bij de overige zielen in de buik gevoegd. Daar lijdt hij de verwoedheid van honden, beren, slangen, leeuwen en andere gedrochten, hitte en kou, stank, zwavelvuur, het vloeien van tranen, knarsen van tanden en vooral verdriet.


Ik ben eind december begonnen met het opzetten van het vierde schilderij wat betreft de gierigen en de vrekken. Het derde schilderij is bijna klaar. Hieronder de eerste opzet.

Allereerst ben ik begonnen met een grote open muil te tekenen waarboven de kop van het monster als een berglandschap oprijst.  Dit vanwege de tekst ”ogen als vurige bergen”. Al tekenend kwam de rest als vanzelf op het doek. Ik las de tekst en wist meteen wat er zoal op het doek moest komen. De slang tussen de twee ogen en de andere dieren in en voor de muil. Op de voorgrond staan wat duivelen die de mensen drijven richting de muil. In de muil leiden Adam en Eva van J. B. de optocht. Zij staan symbool voor de eerste zondaars. Op het bruggetje over de vieze rivier lopen de zielen van de zondaars richting de maag van het Hellemonster.


Zwart/witte lijnenspel van de vierde pijn

Onze Tondalus moet ik nog ergens plaatsen en ik wil ook een figuur laten zien die een zak met spullen voortsleept als teken van het niet willen afstaan van zijn aardse goederen, de vrek. De muil wordt ondersteund door twee kolossen, waarvan een op zijn kop staat. Hiervoor gebruik ik de David van  L. Da Vinci. Links tegen de wand komt een ekster als verwijzing van het willen hebben en niet terug geven van aardse goederen. Op de voorgrond rechts komen wat zaken ( zak met goud,juwelen etc.) betreffende de rijkdom die in beslag genomen is van de gierigen. Koppen van “de vrek van J.B.”in schilderij verwerkt onderin bij de groep die naar de hel loopt. In deze groep wandelt ook Tondalus mee, we zien zijn zwarte kalotje


De eerste kleuren zitten op het doek

Ik ben al lekker opgeschoten maar het is nu te koud op het atelier, de verf wordt stug etc.  Met de uitvoering van de hond en de beer ben ik al zeer tevreden. Al schilderend ontstaan er weer nieuwe ideetjes van zaken die ik ook in het schilderij wil verwerken. Hierbij denk ik aan voorstellingen die ook in voor gaande schilderijen te zien zijn. De paddestoelen en de vleermuis.


Boven gedeelte vierde pijn.

Bovenste deel vierde pijn

Onderste deel vierde pijn.

Het is nu de laatste dag van januari en ik heb vandaag de onderschildering van de vijfde pijn ingekleurd met de eerste kleur lagen. Het schilderij “Invidia” is intussen klaar. Ik heb nog wat kleine details en een omgevallen wegwijzer geschilderd met het woord Invidia.

De vierde pijn. “Invidia”. 2010