De zesde pijn. Luxuria. (Frustinus)

De zesde pijn in het Tondalus visioen is voor de onkuisen. Deze pijn wordt geleden door wereldlijke mensen en geestelijken. Aan het einde van het voorgaande hoofdstuk vertelt de engel Tondalus dat deze pijn een naam heeft: Frustinus en dat deze een herberg heeft waar hij zoveel mogelijk gasten in wil verzamelen om ze te pijnigen. De engel en de ziel komen bij een donkere plek waar een gebouw staat, zo groot als een berg en geheel rond als een oven. Daar slaan grote vlammen uit die de zielen verbranden tot 1000 passen eromheen. Binnen in het gebouw zijn duivelen met allerhande gereedschappen zoals bijlen, houwelen, messen en zagen die de zielen villen, onthoofden of verminken.De engel vertelt Tondalus dat hij deze pijn zal moeten lijden en hoe Tondalus ook smeekt of hij deze over mag slaan, het mag niet baten. Zodra de duivelen door krijgen dat deze ziel voor hen bestemd is, grijpen wormen hem, scheuren ze hem uiteen met de genoemde gereedschappen en werpen hem in het vuur.


Het nieuwe atelier. Augustus 2011

Ik ben na de vakantie weer opgestart in mijn nieuwe atelier. De verbouwing van ons huis heeft mij een hele mooie werkruimte gegeven. De voorlopige voorstelling van de zesde pijn, betreffende de ‘Onkuisen”, heb ik al op doek staan. De potloodlijnen zijn met bruin overgetrokken en er is al wat gras ingekleurd.


Eerste opzet van de zesde pijn.

Centraal op deze voorstelling staat een herberg als ingang van de hel. Boven de ingang van de herberg zit in de muur een zwaan verwerkt. De zwaan was in de middeleeuwen een symbool voor onkuisheid. Boven links en rechts komen twee vogels, de Hop. Deze vogel is ook een symbool voor onkuisheid.  Rechts op een heuvel staan de Engel en Tondalus. Zij aanschouwen de pijnen die de de zondaars moeten ondergaan voor de door hun gepleegde ontucht. Op de voorgrond enkele figuren die verleidt en gestraft worden door de duivelen. Achter de toren komt een grote paddenstoel ( Fallussymbool) te voorschijn.


Na een dagje schilderen al wat meer schilderij.

Ik heb de duivelen op de voorgrond gezet daar ze in het gebouw niet te zien zijn. Dat zou maar een saai schilderij worden. Het oog wil ook wat.


Detail met vogel en paddenstoel.

Ik heb de achtergrond meer uitgewerkt en de twee Hop vogels hebben gestalte gekregen. In het midden aan de linkerkant van het schilderij zien we een vrouwelijke duivel en een brandende man.


Detail met herberg, zwaan en brandende man.

Links onder in het schilderij een vrouwelijke duivel met bebloede bijl omgeven door wellustige mannen en op de lans het hoofd van een geestelijke. Rechts onder wordt een vrouw bedreigd door een zwart/rode duivel. Rechts zijn er wormen geschilderd die Tondalus komen halen om zijn straf te ondergaan. In de grote vuurpot zijn wat brandende mensen geschilderd.


Duivels met hun slachtoffers en op de achtergrond de entree van de herberg.


Bovengedeelte van schilderij met Tondalus, hopvogels en de oven.

De uiteindelijke versie van het schilderij.


De zesde pijn. “Frustinus”. 2011


Op 12 september 2011 zijn er zes schilderijen klaar van de reeks. Hieronder de eerste zes schilderijen.