Category Archives: Het Orakel

Ode aan Joen 7. “Het orakel”.

Ik ga voor dit schilderijen weer een aantal scenes van tekeningen van Jheronimus Bosch gebruiken.

20161007_101409

Wat zien we zoal. In de achtergrond is een Bosschiaans landschap met wat typische Bosch beplanting. In het midden een plantenstengel die te zien is op het schilderij van de heilige Christoffel. Links en rechts in de achtergrond wat rotspartijen.

De hoofdattractie op het schilderij is een vrouw/monster creatie. De bovenkant is een vrouwenlijf . Onder de schijf loopt een monster, een zogenaamde kopvoeter. Hij wordt vergezeld door een draakachtig dier die het orakel “beschermt”. Het orakel zit op een schaal gedragen door de vrouw. Dit zijn allemaal tekeningen van Jheronimus.
De zeven menselijke figuren zijn ook tekeningen van Jheronimus. Ik zie twee kreupelen waarvan de man rechtsonder niets vermoedend naar het orakel loopt. Ik stel mij voor dat de vier andere personen vanwege het antwoord van het orakel doorgeslagen zijn en als dwazen hun weg (leven) vervolgen. Op de heuvel is een kreupele die niets van het orakel moet hebben en door Christus genezen wordt. In de wand van de heuvel is een nis met een uil erin. Ik vind het leuk dat ik  een verhaal kan vertellen door middel van tekeningen van Jheronimus. Onderin komt nog een haan als offerande voor het orakel. Zo, ik hoef het nu alleen nog maar te schilderen.

07-10-2016