Het Bossche Broek

Zoals vermeld in de post Nieuws uit de P.C.Hooft ben ik begonnen met een reeks schilderijen betreffende Het Bossche Broek  bij ‘s-Hertogenbosch.

Het wordt een reeks schilderijen gesitueerd in het Bossche broek, een polderlandschap. Dit is een beschermd gebied. Het ligt er nu al enkele honderden jaren ongewijzigd bij, op wat paden en gegraven sloten na. Frederik Hendrik, de stedenbedwinger, zag in 1629 bij het beleg van’s-Hertogenbosch vanuit Vught ( Kasteel Maurick) het zelfde plaatje zoals wij het tegenwoordig zien.
De bedoeling van de schilderijen is het landschap te laten zien met een vervreemding.

Mieke kijkend over het Bossche Broek
Het eerste schilderij is klaar en toont mijn vrouw Mieke gezeten achter een rij tulpen. Zij kijkt uit over het landschap met een zijtak van de rivier de Dommel, die door het gebied stroomt. Het lijkt een vredig schilderij maar als je goed kijkt zitten de wolken elkaar achterna.

Mieke in het Bossche Broek. Olieverf op paneel. 40 x 50 cm, 2019

Ik weet het ook niet
Het tweede schilderij getiteld “Ik  weet het  ook niet” toont ons een ander gedeelte van de polder. Op de voorgrond is een rotsachtig plateau zichtbaar met rechts een tulp met in plaats van de bloem een halfnaakte Venus. Hiernaast links groeit een Wolfsklauw door het gesteente. Boven op de kroon van de plant zit een doorboorde kikker. Hieromheen hangen diverse voorwerpen. Een gloeilamp, een kers, een tomaat, een galgenstrik en een tulpenbloem. Onder rechts zweeft een tulpenbloem. Op de stronk tussen de wolfsklauw en Venus zit een uil. Hieronder ligt een dode kraai. Momenteel moet ik Venus en de uil nog verder afschilderen.

Paneel met tekening en onderschildering

Het schilderij is zowat klaar op wat kleine verbeteringen na. Op de armen van Venus heb ik een roze waterlelie geschilderd. Het is een roerige tijd geweest dus is er een lelieblaadje neergedwarreld. De titel van het schilderij is “Venus in het Bossche Broek”.

Uil met dode kraai

Venus in het Bossche Broek. Olieverf op paneel. 40 x 50 cm. 2020