Ode aan Joen 16

Ik ben wederom aan een nieuw schilderij begonnen.

Het is getiteld: “Hellelandschap”.

De voorsteling is afkomstig van een tekening van Jheronimus Bosch. Het is een landschap met allerlei wezens bevolkt.

 De tekening op paneel 50 x  60 cm.

We zien als centraal figuur een raar monster. Het heeft zijn poten in twee aardewerk kruiken. In zijn mond bevindt zich een draaiend rad waardoor hij wezens, mensen, binnen haalt. Op zijn hoofd bevindt zich een stellage bestaand uit een rond plateau met erboven een tent met een grote luidklok. Hierin hangen twee mensen als klepel.
Boven de kloktent is een bootje met een bizar torentje. Op het ronde plateau zijn mensen bezig de klok te luiden. Het geheel wordt in balans gehouden door kabels waaraan vervormde, vergane lijken van mensen hangen.

Op de achtergrond een bebouwd gebied met een brandende tipi. Hiervoor naast de rechterkruik worden mensen geroosterd en door een draakachtig figuur naar binnen gewerkt.

Voor het rad in de bek van het monster zijn mensen bezig met het vangen van hen in een sleepnet. Verder lopen er groepen gewapende soldaten rond.

We komen nu aan bij de voorgrond van het tafereel.
Links voor zit een mensachtig figuur in een ketel waarop ik een diagram van de duivel toegevoegd heb.
Ervoor bevindt zich een groot mes met mensen op het lemmet.


Rechts loopt  een monstertje rond gevangen in een grote ton. Op de ton zit een raar wezentje met een zwaard en een pijl in zijn bek. Ik heb in dit gedeelte twee wijzigingen aangebracht ten opzichte van de tekening. In de berg zand zit nu een uiltje in een soort van nis. Links voor de man in de ton heb ik een schedel met raaf geschilderd. Al met al is dit landschap weer zo’n typische gedachtenkronkel van Jheronimus Bosch.

 Hellelandschap. Olieverf op paneel. 50 x 60 cm. 2018.

Januari 2018