Ode aan Joen 17

De verzoeking van Sint Christoffel.

Voor dat ik op vakantie ging is het schilderij van Sint Christoffel afgekomen. Het is een schilderij met als onderwerp ” de verzoeking van Sint Christoffel”. Ik heb een gravure gebruikt van Pieter van der Heyden. De gravure is gemaakt naar aanleiding van een verloren gegaan schilderij van Jheronimus Bosch? Het vraagteken staat voor het feit dat dit niet zeker is, maar het verhaal is goed.
Ik heb alleen het rechtergedeelte van het schilderij gebruikt. Zo lijkt het of het schilderij doormidden gezaagd is en het linkergedeelte verloren gegaan is. Dit gebeurde wel meer om het schilderij bijvoorbeeld passend te maken voor een lijst.


Gravure van Pieter

Op het rechter deel zien we in een sjofel hutje Sint Christoffel geknield zitten. Hij is een diepe overpeinzing gehuld en kijkt uit over stuk land en een zee/meer.

Tekening op paneel met bruine verf.

In het meer zien we een aantal figuren die worden aangevallen door monsters. Er zijn boten vergaan en mensen liggen in het water en proberen te ontsnappen aan de verdrinkingsdood.
Op de voorgrond een aantal biezondere figuren (rare vogels,vissen een omgekeerde kikker etc) en vreemde voorwerpen. Het is een typisch J. Bosch landschapje.

De verzoeking van Sint Christoffel. olieverf op paneel. 50 x 60 cm. 2018