Category Archives: Ode aan Joen

Ode aan Joen 17

De verzoeking van Sint Christoffel.

Voor dat ik op vakantie ging is het schilderij van Sint Christoffel afgekomen. Het is een schilderij met als onderwerp ” de verzoeking van Sint Christoffel”. Ik heb een gravure gebruikt van Pieter van der Heyden. De gravure is gemaakt naar aanleiding van een verloren gegaan schilderij van Jheronimus Bosch? Het vraagteken staat voor het feit dat dit niet zeker is, maar het verhaal is goed.
Ik heb alleen het rechtergedeelte van het schilderij gebruikt. Zo lijkt het of het schilderij doormidden gezaagd is en het linkergedeelte verloren gegaan is. Dit gebeurde wel meer om het schilderij bijvoorbeeld passend te maken voor een lijst.


Gravure van Pieter

Op het rechter deel zien we in een sjofel hutje Sint Christoffel geknield zitten. Hij is een diepe overpeinzing gehuld en kijkt uit over stuk land en een zee/meer.

Tekening op paneel met bruine verf.

In het meer zien we een aantal figuren die worden aangevallen door monsters. Er zijn boten vergaan en mensen liggen in het water en proberen te ontsnappen aan de verdrinkingsdood.
Op de voorgrond een aantal biezondere figuren (rare vogels,vissen een omgekeerde kikker etc) en vreemde voorwerpen. Het is een typisch J. Bosch landschapje.

De verzoeking van Sint Christoffel. olieverf op paneel. 50 x 60 cm. 2018

Ode aan Joen 16

Ik ben wederom aan een nieuw schilderij begonnen.

Het is getiteld: “Hellelandschap”.

De voorsteling is afkomstig van een tekening van Jheronimus Bosch. Het is een landschap met allerlei wezens bevolkt.

 De tekening op paneel 50 x  60 cm.

We zien als centraal figuur een raar monster. Het heeft zijn poten in twee aardewerk kruiken. In zijn mond bevindt zich een draaiend rad waardoor hij wezens, mensen, binnen haalt. Op zijn hoofd bevindt zich een stellage bestaand uit een rond plateau met erboven een tent met een grote luidklok. Hierin hangen twee mensen als klepel.
Boven de kloktent is een bootje met een bizar torentje. Op het ronde plateau zijn mensen bezig de klok te luiden. Het geheel wordt in balans gehouden door kabels waaraan vervormde, vergane lijken van mensen hangen.

Op de achtergrond een bebouwd gebied met een brandende tipi. Hiervoor naast de rechterkruik worden mensen geroosterd en door een draakachtig figuur naar binnen gewerkt.

Voor het rad in de bek van het monster zijn mensen bezig met het vangen van hen in een sleepnet. Verder lopen er groepen gewapende soldaten rond.

We komen nu aan bij de voorgrond van het tafereel.
Links voor zit een mensachtig figuur in een ketel waarop ik een diagram van de duivel toegevoegd heb.
Ervoor bevindt zich een groot mes met mensen op het lemmet.


Rechts loopt  een monstertje rond gevangen in een grote ton. Op de ton zit een raar wezentje met een zwaard en een pijl in zijn bek. Ik heb in dit gedeelte twee wijzigingen aangebracht ten opzichte van de tekening. In de berg zand zit nu een uiltje in een soort van nis. Links voor de man in de ton heb ik een schedel met raaf geschilderd. Al met al is dit landschap weer zo’n typische gedachtenkronkel van Jheronimus Bosch.

 Hellelandschap. Olieverf op paneel. 50 x 60 cm. 2018.

Januari 2018

Ode aan Joen 15

Op het hierna volgende Bosschiaanse schilderij,  “Dè gaot nie, Koekwaus” zien we wederom een uitbundig gezelschap in een verder verlaten landschap.

( Even tussendoor. Een koekwaus is een bossche uitdrukking.
Het verhaal gaat dat een Bossche koekenbakker rond 1883 wat uitschoot met kruiden en specerijen. Uit zuinigheid wilde hij niets weggooien en hij bakte er toch koekjes van. Zijn vrouw proefde het baksel en zei: “Dè ge zon lèkker kuukske nie eerder bedocht het, koekwaus”. De aandachtende lezer heeft ondertussen wel gemerkt dat de Bosschiaanse schilderijen ook Bossche titels dragen).

Links is de aanvallende partij met erachter wat vreemde toeschouwers. Rechts de aangevallen wordende groep vreemde snuiters. De kraai denkt er het zijne van en marcheert het paneel uit roepend: “Dè gaot nie, stelletje koekwauzen”.

We zien op het schilderijtje links een uil, die ook veel voorkomt in de schilderijen van Jheronimus. Hier in de betekenis van “Mensen kijk, hoe dom kan je zijn”. Verder loopt daar een man achter een kar geduwd door twee naakte mannen. Ernaast loopt een  idioot figuurtje als een vis op het droge. De kar stelt als wapen natuurlijk niets voor. Wat stokken op twee wielen. Ze gaan richting de groep recht aangevoord door een kleurig gedrocht. De figuren rechts doen zich voor als de rechterlijke macht, de samenleving. Deze zal altijd overleven, geen nut om die omver te werpen want dè gaot nie. “Dè gaot nie, Koekwaus”. Olieverf op paneel. 25 x 50 cm. 2017.

 De aanvallers

 De rechters

Ode aan Joen 14

Ik heb een tijd niets meer van mij laten horen, maar we doen weer mee met een nieuwe blog.
Het laatst benoemde schilderij was “De terugkeer van de olifant”.

Ik heb al wat tekeningen laten zien van de zwervers en het te maken schilderij ” Hèdde gij onze Joop gezien”. Sinds juni 2017 heb ik deze drie schilderijen geschilderd. Het zijn twee kleine schilderijtjes en een middelgrote met onze Joop. Hierna heb ik een klein schilderijtje geschilderd met de fameuze titel: “Dè goat nie koekwous!”.

Aan een gesprek geen gebrek. Olieverf op paneel. 2017

De luitspeler. Olieverf op paneel. 2017

Hierboven de twee kleine schilderijtjes met zwervers en bedelaars gebruikmakend van geschetste figuurtjes van Jheronimus Bosch. De schilderijtjes hebben een gouden achtergrond.
( In de middeleeuwen werden heiligen afgebeeld tegen een gouden achtergrond. Ik vind het wel aardig om nu eens zwervers en bedelaars tegen zo een achtergrond te plaatsen. Dit is voor mij erg vervreemdend).
Op de foto komen de figuurtjes  wat wazig over maar in real live is het helder.

Hieronder het schilderij van onze Joop.

Hèdde gij onze Joop gezien. Olieverf op paneel. 2017

Zoek de spreekwoorden.
Zo gek als een ui, de Gekken krijgen de kaart,  Wie gekheid zaait zal dwaasheid oogsten,  Hij ziet ze vliegen,  Hij heeft een klap van de molenwiek gehad,  Alle gekheid op een stokje,  Elke gek heeft zijn gebrek,  Gekken en dwazen schrijven hun naam op deuren en glazen, Van de ratten besnuffeld zijn,  Ik ben gekke Henkie ( Joop in dit geval) niet,  De gek met iemand steken.

Ode aan Joen 13

Het schilderij ” De terugkeer van de Olifant”  is klaar. Misschien ga ik in de loop van de tijd nog wat kleine dingetjes veranderen. Meestal zie ik na enige tijd van rust wat dingetjes die ineens opvallen.

Olifant14 eind

“De terugkeer van de Olifant” 2017.  Olieverf op paneel.  60 x 50 cm.

Ik ga niet naar buiten zitten kijken dus alweer verder gegaan met het schilderij over onze Joop getiteld “Hèdde gij onze Joop gezien”.

Joop1Hèdde gij onze Joop gezien. Tekening op paneel in lijst.

Hierin zitten wat spreekwoorden verborgen betrekking hebbende op gek/zot zijn.
“Zo gek als een ui, de Gekken krijgen de kaart, Wie gekheid zaait zal dwaasheid oogsten, Hij ziet ze vliegen, Hij heeft een klap van de molenwiek gehad, Alle gekheid op een stokje, Elke gek heeft zijn gebrek, Gekken en dwazen schrijven hun naam op deuren en glazen, Van de ratten besnuffeld zijn, Ik ben gekke Henkie ( Joop in dit geval) niet, De gek met iemand steken..

Ik ben ook begonnen aan twee kleine schilderijtjes van ongeveer 25 x 15 cm. Hierop heb ik figuurtjes getekend van kreupele mensen getekend door Jheronimus Bosch. Ik wil een donkere achtergrond waaruit de figuurtjes te voorschijn komen. Ze komen in twee oude (zwart met een  gouden bies) lijstjes.

Luitspeler  De luitspeler

Aan een gesprek geen gebrek   Een goed gesprek

 

Ode aan Joen 12

Het is alweer even geleden dat ik foto’s heb gepubliceerd van het schilderij “De terugkeer van de Olifant”.
Olifant11

Het schilderij nadert zijn voltooiing. Rechts onder moeten de figuurtjes nog geschilderd worden. Het is een heel werk al die kleine details.

Je zult denken wat gaat dit lang duren. Ik heb de afgelopen maanden ook aan een ander schilderij gewerkt.
Dit is getiteld “Hedde gij onze Joop gezien”.

Ik heb een probleempje met uploaden, dus ff geen foto.

4-5-2017

 

Ode aan Joen 11.

Allereerst de beste wensen voor 2017.

Zoals te zien is, op onderstaande foto van het schilderij, ben ik in het nieuwe jaar weer verder gegaan met schilderen..

20170106_123105-1

De lucht heb ik dreigend weergegeven. De heuvel rechts is al geschilderd met er op een stoet van soldaten met vlaggen en lansen. De heuvel is zo geschilderd dat de bruinige ondergrond een beetje doorschemert. Het rode middengedeelte is in een eerste laag geschilderd. Als het droog is kan ik verder met de afwerking. In het midden een poort met wat mensen erin.

20170106_123214

06-01-2017

 

Ode aan Joen 10.

unnamed

Het paneel (MDF) met hierop de tekening voor het schilderij “De terugkeer van de Olifant” op de ezel in het atelier. Dit is een verloren gegaan schilderij van Jheronimus Bosch.
Ondergrond is bruinig en verder zien we linksonder de potloodtekening.

olifant3

Verder zijn de lijnen en schaduwen met bruine verf bewerkt. Veel details, dus ik heb er zin an. Not!!!

 

23-12-2016

Ode aan Joen 9.

Het schilderij “Het Orakel” is klaar. Hieronder enkele details en het volledige schilderij.

orakel8Detail: Oude vrouw met het orakel op de oester en een dwaze vrouw schreeuwend tegen de J. Bosch plantenstengel.

orakel14Detail: een Bosch haan, man met emmer levenswater, de koploper en een monster

orakel11

Detail: Dwaze man die tot bloedens toe slaat tegen de rots, het uiltje ( ik zie alles)  en een monnik die bij God te rade gaat.

orakel9“Het Orakel”.  Olieverf op paneel, 50 x 60 cm, 2016

Hieronder een afbeelding van een ets betreffende
“De terugkeer van de Olifant”.

Het volgende schilderij wordt een schilderij vrij naar een ets van “de Meester van de Sint Joris kermis”.  Een ets gemaakt naar aanleiding van het schilderij door J. Bosch geschilderd.
Dit schilderij bestaat voor zo ver men weet niet meer.

olifant

08-12-2016

Ode aan Joen 8.

Zo we zijn weer wat verder in de tijd. De eerste kleuren zijn verschenen.20161014_145323

De kleuren zijn waterig opgezet. Bruin, groen, oker en blauw. Links op de achtergrond een rotspartij in een eerste opzet.

orakel3

Hierboven vier verschillende fase van de opzet van het schilderij.

Bruine tekening, de verschillende basiskleuren, de achtergrond in basis blauw en de eerste invulling van de rotspartij links.

In eerste instantie schilder ik de kleuren over elkaar. Dit geeft later een mooiere aansluiting van de details in het schilderij en vermijdt de zogenaamde heiligenhoekjes. (Dit zijn gedeeltes op het schilderij die niet bedekt zijn met verf). De onderkleur komt in lichte mate ook terug in de erboven opgezette kleur.

20161019_130504

De jeroen Bosch stengel is meer uitgewerkt en rechts is een begin gemaakt met de rotspartij. De rotsen links en recht en de stengel zijn afkomstig van het schilderij “De Heilige Johannes de Doper in de wildernis”.

orakel6

Alweer wat uurtjes gespendeerd aan het schilderen. Het begint al wat te worden. Het dun schilderen geeft wel aardige effecten, vooral als de onderkleur meewerkt. Ik begin het te begrijpen. Het voelt raar aan want voorheen vooral met dikkere verflagen geschilderd. Deze techniek is vooral goed uit te voeren op hout. Ik ontdek de waterige schilderstechniek steeds meer in de oude schilderijen.

orakel7

Ik heb de schijf waarin de vrouw zit zo geschilderd dat het lijkt als het begin van een weg die ons oog naar de rotspartij links voert.
Ik heb stromend water uit de oesterschelp laten stromen. Op de schelp staat  het rode Orakel. De man op de voorgrond krijgt een waterkan in de hand. Zo ook de vrouw die wegloopt. Bij de man tegen de rots komt een gebroken kan op de grond. Het” blotekonten mannetje” draagt een  grote waterbak op zijn hoofd. De bedoeling hiervan is het uitbeelden van een wonderwater gekregen van het Orakel. Dit bestaat natuurlijk niet, maar ja door de eeuwen heen is de mensheid wat dat betreft niet veel wijzer geworden.

Je ziet dat tijdens het schilderen een heel verhaal kan ontstaan.

03-11-2016